Yoga je filozofski sistem koji se zasniva na metodama upravljanja umnim, telesnim i energetskim procesima. Sve yoga tehnike se izvode u granicama prijatnosti i sa punom svesnošću o usklađenosti daha i pokreta.

Efekti praktikovanja yoge su:

  • veća fleksibilnost na stres,
  • povećana snaga,
  • podizanje imunološkog sistema i celokupnog nivoa zdravlja na visi nivo.

Čas se sastoji od fizičkih vežbi, tehnika disanja, opuštanja i meditacije. Tempo časa je lagan i usmeren na jačanje svih mišića tela. Upravljanjem energijma tehnikama disanja stiče se sposobnost smirivanja mišićne, mentalne i emocionalne napetosti.

Početni deo časa, koji traje od 5 do 10 min, podrazumeva izvođenje vežbi disanja i zagrevanje zglobova za izvođenje težih položaja.

U glavnom delu časa, koji traje 40-ak min, zauzimaju se yoga položaji tj. grupe asana. Nakon svake asane izvodi se relaksacija kako bi se mišići obnovili.

Na završnom delu časa, oko 10-ak minuta, rade se lagane vežbe istezanja celog tela i meditacija. Cilj meditacije je postizanje emocionalne čistoće, razvoj mudrosti i dostizanje viših stanja svesnosti.

Časovi hatha yoge koriste dah da stvore vezu između tela i uma. Hatha yogu može da vežba svako u skladu sa svojim mogućnostima.