Šta je Tabata?

Tabata je intenzivni trening koji se sastoji od više intervala od po 20 sekundi treninga, nakon čega sledi 10 sekundi odmora. Ovo se ponavlja 8 puta, što ukupno iznosi 4 minuta.

Tabata – Četiri minuta do slobode

Nemate puno slobodnog vremena, želite da brzo završite treninge, ali da to bude efikasno? Tražite ubistvene trenažne završnice? Zahvaljujući ovom treningu postići ćete fantastične rezultate za kratko vreme. 

 

Ovo je za sve one koji imaju postavljene ciljeve i koji ne odustaju kada je teško. A teško će biti. Zbog toga je neophodan postepen progres na treninzima.

 

Tradicionalni tabata trening podrazumeva odabir jedne vežbe i izvođenje te iste vežbe kroz čitav interval, ali je moguće i mešanje vežbi. 

 

4 minuta ćete morati da dajete sve od sebe, da uložite i poslednji atom snage, ali bićete korak bliže ostvarenju benefita, kao što su gubitak sala i poboljšanje kondicije.

Istorija tabate

Izumi Tabata je japanski doktor, sportski naučnik sa Nacionalnog instituta fitnesa i sporta u Tokiju, koji je dobio zadatak od japanske reprezentacije u brzom klizanju da u što kraćem vremenskom roku osmisli trening metod kojim će klizači rapidno napredovati u svim aspektima.

Isprobao je razne kombinacije intervalnih treninga i došao do zaključka da je najveći napredak postignut kada su klizali osam rundi po 20 sekundi maksimalnim intenzitetom, sa pauzama od 10 sekundi.

Osim što su poboljšali kako aerobne tako i anaerobne kapacitete, za tih mesec dana istraživanja, primećeno je i smanjenje procenata masti u telesnom sastavu, iako to nije bila prvobitna svrha testiranja. Otuda i taj, sada već čuveni Tabata protokol u fitnesu.

Budite jači od svojih izgovora, fokusirajte se na svoje ciljeve i budite uporni. Neka vam vaš odraz u ogledalu bude najveća konkurencija. Ljilja vas čeka da zajedno rušite granice svakog utorka, četvrtka i subote. 

Pogledajte raspored treninga i posetite nas. Prvi trening je besplatan.